Bo på Huset

På Ronald McDonald Hus i Uppsala finns det numera 31 familjerum där familjer med sjuka barn kan bo. Rummen har namn efter figurerna i Pelle Svanslös-böckerna. I nya delen där det är 12 rum finns det rum som bl.a heter Manne Melon samt Henrik Lundqvist-rummet. Där finns det 3 rum som har utgång direkt från rummet samt solalkov, detta för de mest infektionskänslig barnen samt större barn som vill ha lite eget utrymme. Det finns tre-fyra sängar i varje rum, med möjlighet att sätta in fler, upp till 5 personer får bo i varje rum. Rummen har dusch och toalett, trådlöst nätverk och de boende lånar sängkläder och handdukar. I köket har varje familj eget skafferi, kyl och del i frys. När familjen åker hem ska rummen städas utav familjen enligt lista som sitter på varje rum. Tvätten läggs i tvättkorgen på ert badrum så tvättar vi det när familjen åker hem.

När du kommer finns det lakan och handdukar på rummet så du själv tvättar om ni bor här under en längre tid. Själsäng eller resesäng finns att låna och även ett antal vagnar finns till utlån.

Vår förhoppning är att du under vistelsen här ska uppleva harmoni och värme, både från Huset och människorna i det. Tillsammans kan ni som bor här vara ett stöd för varandra och kanske bli vänner för livet. Att få lämna sjukhusmiljön innebär också ofta att man kan bli mer aktiv och på så sätt få en styrka att klara av svåra perioder.

Ronald McDonald Hus är hörnstenarna för Ronald McDonald Barnfond. Husen är ett ”hem hemifrån” för familjer med svårt sjuka barn som vårdas på sjukhus i närheten. Många familjer måste bo långt hemifrån för att få rätt medicinsk vård till sina barn. Det påverkar familjerna både ekonomiskt och psykiskt.

Ronald McDonald Hus gör att familjerna kan bo och leva tillsammans under vårdtiden som är en stressig period i deras liv. Här kan familjerna bo och sova i egna rum, äta sin egen lagade mat, koppla av samt finna stöd genom de andra familjerna som bor i Huset. Familjerna städar sina egna rum, tvättar sin egen tvätt och handlar och lagar sin egen mat.

Ronald McDonald Hus är ingen förskola eller barnpassning. Ni som föräldrar ansvarar för era egna barn både innanför och utanför Husets väggar. Yngre barn ska alltid vara tillsammans med sina föräldrar medan de äldre barnen kan vara själva i t ex. lekrum och  datorrum.

Incheckning sker från kl. 14 på ankomstdagen.

Intyg från hemregionen tas med om ni bokat rummet själva. Det går även bra att hemlandstinget godkänner och bekräftar muntligen till oss innan ankomst.

Huset är bemannat dygnet runt med vaken personal mellan 07-22. Efter kl. 22 ringer ni 018- 50 23 05 vid akuta ärenden och frågor. Om ni ankommer efter kl. 22, ring och meddela oss så får ni koden till entrén samt information om vilket rum ni ska bo i. I hallen samt utanför kontoret finns aktuell information om vad som händer i Huset. I varje rum finns det tre-fyra sängar med plats för ytterligare två vid behov. Max antal personer på rummen är fem. Viktigt att ni använder lakanen som finns på rummet och bäddar med dem.

Ni har ett eget skafferi, kylskåp och del i frys i det gemensamma köket. Kaffe, te och kryddor bjuder vi på.

Bor ni fler än 2 nätter ska rummet städas av er. Ni får en checklista för städning av rummet när ni kommer som lämnas till personalen i samband med utcheckning. Lakan och handdukar läggs i tvättkorgen i ert badrum.

Parkering finns i begränsat antal. Pris: 200 kr/ vecka mån-sön eller 50 kr/dygn. Detta betalas till personalen vid ankomst med swish, kort eller kontanter.

Incheckning kan ske from kl 14 på ankomstdagen

Utcheckning ska ske senast kl. 12 på avresedagen

Nära till allt

Huset ligger på Blåsenhusgatan 6, nära Akademiska Sjukhuset och Skandionkliniken som öppnade 2015 och är en viktig del i cancerbehandlingen som bedrivs i Uppsala. Närmaste mataffär är ICA Hörnan, på Artillerigatan, några minuters promenad bort. Det finns cyklar att låna för att åka och handla eller bara ta en tur i området.

Att göra

Nära Huset finns det en lekpark med Pelle Svanslös-tema, det finns även lekpark i stadsparken samt i Sommarro och i Vasaparken. Solvallsparken vid USIF-arena.

Museum som passar barn, Biotopia, Evolutionsmuseét, tropiska Huset i Botaniska trädgården.

Leos lekland, Busfabriken och Turbo finns i Uppsala.

Stan ligger nära så där finns gott om biografer, restauranger och fik. Svandammen som ligger precis nedanför sjukhuset finns det änder och svanar som man kan mata.

Det dagliga

I Huset lagar familjerna sin egen mat, städar sina egna rum och tvättar sin egen tvätt. All utrustning för detta finns så klart i Huset. I Huset finns sju vardagsrum, två lekrum, ett rörelserum, bibliotek, spel- och datarum, matrum och en lekplats utomhus. Huset har ca 14 anställda och ett 10-tal volontärer sköter driften av Huset.

Incheckning sker efter kl. 14 och utcheckning senast kl. 12 avresedagen.

Boka rum på telefon 018 50 23 05

Vägbeskrivning Gå ut från barnkliniken 95 och över Dag Hammarskjölds väg. Gå till höger bort till Blåsenhusgatan och sväng vänster så ser ni entrén. Blåsenhusgatan 6, 752 37 Uppsala