Ronald McDonald Hus vid Akademiska sjukhuset och Skandionkliniken – ”ett hem hemifrån”

På några minuters promenadavstånd till Akademiska sjukhuset och Skandionkliniken ligger Ronald McDonald Hus. Det är Hus nummer 5 i Sverige.

Det ombonade Huset stod färdigt 2013 och rymmer idag 31 familjerum (12 rum byggdes till under 2019). Huset har även ett stort antal gemensamma utrymmen så som flera kök, vardagsrum, lekrum, pysselrum, datorrum, tvättstuga och aktivitetsrum.

I ”Huset” har våra familjer möjlighet att sova i sköna sängar, laga sin egen mat, tvätta sina kläder och koppla av i en hemlik och trygg miljö. Att få samla kraft mellan de tuffa behandlingstillfällena på sjukhuset är viktigt för både föräldrar och barn. I Huset träffar man också andra familjer i liknande situation och därmed ges möjlighet att dela erfarenheter och få nya vänner för både föräldrar och syskon. Att inse att man inte är ensam om sin situation betyder mycket.

Varje år bor det ca 800 familjer hos oss under längre eller kortare behandlingstider.

När man införde specialistvård i Sverige på 70-talet kunde barn med svåra sjukdomar få bättre vård och behandling än någonsin tidigare. Men det innebar ofta också ett liv på sjukhus långt, långt hemifrån. För ett barn som behövde genomgå en transplantation kunde det innebära många månader på sjukhuset, med en besökstimme om dagen för föräldrarna. Ett mardrömsscenario vi knappt kan föreställa oss idag.

På de allra flesta sjukhus finns det än idag inte plats för mer än en förälder att sova kvar med det sjuka barnet. Familjer splittras när de som mest behöver varandra. Behovet av ett hemlikt boende, där alla syskon och båda föräldrarna kan vara nära det sjuka barnet, är lika stort idag som då. För de familjer som får möjlighet att bo på Ronald McDonald Hus är hotell inget alternativ. På Huset kan barnen vara barn, familjen kan laga sin egen mat och ha en ”vanlig” vardag i huset. Med all forskning som finns kring tillfrisknande och miljö bor idag även det sjuka barnet med sin familj på Huset i så stor utsträckning som möjligt, men gör all behandling på sjukhuset.

Paul och Irene Lederhausens dotter Erica dog 1976 i sjukdomen Cystisk Fibros. Erica blev sexton år gammal och många av åren spenderades på Huddinge sjukhus. Efter hennes bortgång ville Paul och Irene göra någonting i hennes minne, något som kunde hjälpa andra familjer som genomled vad de gått igenom. Paul Lederhausen, grundare av Svenska McDonald’s, uppmuntrades varmt av McDonald’s grundare Ray Kroc, vars dotter gått bort i svår diabetes.

Ronald McDonald Hus i Uppsala är en fristående, icke-vinstdrivande stiftelse med en egen styrelse. Huset är finansierat av Ronald McDonald Barnfond men verksamheten bygger på ett viktigt och nära samarbete med både Akademiska sjukhuset, Skandionkliniken och olika patientföreningar, bland annat Barncancerfonden.

Styrelsemedlemmar är: Roland Edin, Kärstin Ödman Ryberg, Annika Östlund, Anette Hoffman, Björn Ragnarsson, Anna-Lena Holmström, Franklyn Brito, Ola Parszyk, Hillevi Rylander och Klas Ekström. Ordförande är Björn Ragnarsson.